Suomalaista ja europpalaista curlinghistoriaa

Teksti: 
Olli Rissanen
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Ensimmäiset curlingin Mixed EM -kisat pelattiin Andorrassa lokakuun loppupuolella. Euroopan Curlingliitto päätti kisojen järjestämisestä kolmen vuoden koeajalla, jolloin voidaan todeta saavuttaako kilpailu suosiota jäsenmaiden keskuudessa ja toisaalta täyttääkö se kilpailulle asetut odotukset ja tavoitteet. Luettuani Andorran kisojen päätuomarin Leslie Ingram- Brownin raportin kisoista, voitaneen jo nyt todeta että Mixed EM -kisat ovat tulleet jäädäkseen! Vaikka Andorrassa oli ongelmia jään kanssa, itse kilpailu saavutti jo ensimmäisellä kerralla suuren suosion ja ennen kaikkea se sujui juuri siinä hengessä, jota tällainen kisa mielestäni edellyttää. Tämä ilmenee päätuomarin raportista: "All the teams were a pleasure to work with and if ever there was a friendly games this was it" - unohtamatta kuitenkaan sitä, että pelattiin Euroopan mestaruudesta! Ja kuin pisteenä iin päälle, Suomen edustusjoukkue pelasi itsensä historiankirjoihin voittamalla tiukan taistelun jälkeen Euroopan mestaruuden jatkopäässä naapurimaamme Ruotsin kustannuksella! Onnittelut Markulle, Kirsille, Teemulle ja Tiinalle upeasta suorituksesta!!

Lisää kansainvälistä kilpailutoimintaa!

Minulla ja joukkueellani M-Curlingilla oli ilo olla mukana Viron ensimmäisessä kansainvälisessä curlingturnauksessa Tallinn Cupissa lokakuun puolessavälissä. Pelipaikkana oli Jeti Ice Arena, entinen Neuvostoliiton ohjustehdas(!), jossa tunnelma oli omalla tavallaan "eksoottinen": lähes koko turnauksen ajan hallissa leijui aavemainen sumu ja jään sekä kivien osalta oli tuttuja ongelmia joihin väistämättä törmää paikassa, jossa curlingia ei ole pelattu vielä kovin pitkään. Siitä huolimatta tunnelma oli juuri oikeanlainen ja järjestelyt sujuivat kitkatta huipentuen mahtavaan loppubankettiin palkintojenjakoineen. Kisoihin osallistuneista 24 joukkueesta peräti kuusi oli Suomesta ja palkintojenjaossa turnauksen isäntä Fred Randver puhuikin jo "suomenmestaruuskisoista", kun kolme ensimmäistä sijaa tuli Suomeen ja kaikki muutkin joukkueemme olivat kahdeksan parhaan joukossa. Erityiset onnittelut jo legendaariselle Ryttylän Visalle, joka vei turnauksen voiton heti ensimmäisessä ulkomaisessa turnauksessaan puhtaalla pelillä! Naapurimaastamme Ruotsista löytyy jo lukuisia kansainvälisiä, eritasoisia turnauksia, ja esimerkiksi Latviassa on nyt jo jopa kolme vuosittaista kaikille avointa turnausta. Meillä täällä Suomessa on perinteinen Finnish Bonspiel, mutta tilaa ja tilaustakin olisi hyvin ainakin toiselle kansainväliselle turnaukselle. Se voisi olla any four -tyyppinen turnaus taikka sitten enemmän "huippuluokan" turnaus. Tässä haastetta jäsenseuroillemme - ei muuta kuin suunnittelemaan omaa vuoden kohokohtaa!!

Varainhankintaa...

Kuten liitossa, myös seuroissa (ja useassa joukkueessakin) kestopohdinnan aiheena on mistä saada lisävaroja toimintaan. Haluan tässä yhteydessä muistuttaa, vaikka se ehkä tämän joulun osalta voikin olla jo myöhäistä, SLU:n taholta vuosittain seuroille tarjottavasta mahdollisuudesta ansaita varoja toimintaansa: "Lumilyhty" -arpajaisissa seura voi ansaita huomattavia summia (meidän toimintamme mittakaavassa) myymällä joulukalentereita! Tuotto on seuroille täysin verovapaata, eikä tuo myynti välttämättä vaadi hirveitä ponnisteluja jos toimii omassa "lähiverkostossa". Myös erilaisiin talkootöihin osallistumalla tai niitä järjestämällä on mahdollisuus hankkia varoja tai rahanarvoista lisäetua omaan toimintaan. Ja nyt myös curlingmaailmassa on otettu käyttöön jo monessa muussa urheilulajissa menestyksellä testattu varainhankintakeino: Andorra-Espanja -akselilla toimivan Ana Arcen johdolla ja kuvaamana on tehty ensimmäinen curlingkalenteri! Kysymys on tekijöidensä mukaan "tyylikkäästi ja hyvällä maulla tehdystä nakukalenterista", jossa poseeraa oman maansa huippunaiscurlaajia Tanskasta, Italiasta, Espanjasta, Puolasta, Englannista, Saksasta ja Kanadasta! Kalenterilla kerätään varoja kyseisten maiden joukkueiden toimintaan. Kalenteri on kuulemma saanut jo suurta julkisuutta ja on lajin "konkareiden" mielestä oiva tapa lisätä curlingin julkisuutta! Curlingkausi on jo hyvässä vauhdissa, mutta tärkeät pelit vasta edessä! Toivotan kaikille hauskaa curlingkautta 2005-2006; nauttikaa hyvistä peleistä ja toistenne seurasta, tarjolla on jälleen kerran elämyksiä!!