MM-kisojen oheistoiminta

Teksti: 
Jermu Pöllänen
Juttutyyppi: 
Liittyvä artikkeli: 
Curlinglehden numero: 

Curlingin MM-kilpailuihin kuuluu olennaisena osana myös suuri joukko erilaisia tapahtumia ja ilmiöitä, joita kaikki eivät vielä tunne. Osa tapahtumista on suunnattu suoraan kisaturisteille, toinen osa virallisille curlingliittojen edustajille ja loput kaikille halukkaille. Maailman curlingliitto esimerkiksi kokoustaa MM-kilpailujen yhteydessä useaan otteeseen tehden päätöksiä lajin keskeisistä asioista: rahoituksesta, hallituspaikoista, kisajärjestäjistä jne. Osa kokouksista on ns. avoimia kokouksia, joihin on pääsy myös ulkopuolisilla. Virallisten kokousten lisäksi curlingliiton edustajien keskuudessa järjestetään muutamia vähemmän virallisia tilaisuuksia, joilla parannetaan maiden välisiä curlingsuhteita. Kuuluisimmat näistä lienevät skottilaisten Whisky Party, amerikkalainen aamiainen ja kanadalaisten punavalkoinen ilta.  

Ajanvietettä myös kisaturisteille

Kisaturisteille järjestettävistä tapahtumista tunnetuimpia lienevät Grand Trans Oceanic Match (GTM) ja Pond Hoppers Party. Näistä ensin mainittu on curlingturnaus, jossa eri puolelta maailmaa tulleet kisaturistit jaetaan joukkueisiin keskenään yleensä siten, että Pohjois-Amerikasta tulleet pelaavat muista maista koottuja joukkueita vastaan. Turnaukseen osallistuu joka vuosi kasapäin kisaturisteja: nuoria, vanhoja, miehiä, naisia, rullatuolicurlaajia - ja kaikilla on hauskaa! Pelataan, kuvia otetaan ja pinssien vaihto käy kuumana. Lyhykäisen curlingottelun jälkeen nautitaan päivällinen heti sen jälkeen kun voittajat ovat tarjonneet ottelussa hävinneille ensimmäiset kisajuomat. Pond Hoppers -klubin jäseneksi voivat liittyä kisaturistit, jotka ovat matkustaneet Atlantin yli katsomaan curlingin MM-kisoja. Joka vuosi MM-kisojen yhteydessä järjestetään klubin toimesta juhlaillalliset, joissa jäsenet käyvät pitämässä hauskaa leikkimielisten kisojen ja tanssimusiikin parissa.

The Margarita Curling Club

Toinen kuuluisa ryhmittymä on kansainvälinen The Margarita Curling Club, jonka vuonna 1991 kirjoitetussa perustamiskirjassa todetaan seuran tavoitteeksi toimia vastalääkkeenä kansallisten curlingliittojen politikoinnille sekä koota yhteen samanhenkisiä curlingpelaajia, jotka haluavat korostaa lajin perinteisiä arvoja kuten reilua peliä, ystävyyttä jäällä ja sen ulkopuolella sekä kansainvälistä hyvää tahtoa. Seuraan kuuluu tätä nykyä jo yli 200 jäsentä 17 eri maasta ja sen järjestämä Margarita Party kuuluu lähtemättömänä osana MM-kisojen oheistoimintaan.

18-kiloa pinssejä!

Curlingin lisäksi kaikkea tätä toimintaa yhdistää vielä eräs toinenkin tekijä, nimittäin pinssit. Pinssien keräys ja vaihto on curlingharrastajien piirissä huomattavasti suurempaa kuin Suomen maassa on yleisesti ymmärretty. Asia täytyy oikeastaan omin silmin todeta ennen kuin sen uskoo. Kisapaikoilla on varattu peräti omia ständejä pinssien vaihtoa varten! Eräs kuuluisimpia pinssien kerääjiä lienee muuan Ann Macdonald Kanadasta, joka on 82 ikävuoteensa ehtinyt keräämään pinssejä jos toisenkin kappaletta. Vuonna 1981 alkanut pinssien keräys on tuottanut selvästi tulosta, sillä Annin klubipinssejä sisältävä pinssitakki kantaa kuosissaan yli neljääsataa pinssiä ja painaa peräti 18 kiloa! Kehotan kaikkia Suomen seuroja harkitsemaan pinssiperinteen aloittamista täällä kotomaassakin, jotta olo on kotoisampi sitten ulkomailla turnatessa.