Seniorimiesten curlingin MM-kisat Gävlessä

Teksti: 
Seppo Stark
Juttutyyppi: 
Liittyvä artikkeli: 
Curlinglehden numero: 

Senioreiden curlingin MM-kisat järjestettiin 17. - 23. huhtikuuta 2004 Ruotsin Gävlessä. Curling on Ruotsissa Suomeen nähden suuri laji. Maassa on kuulemma noin 25 curlinghallia. Kisat näkyivät kaupungin katukuvassa, mutta sellaista innostusta ne eivät herättäneet kuin Winnipegissä edellisenä vuonna.

Seniorien kisat käytiin yleisen sarjan kanssa lähes samaan aikaan. Suurella areenalla pelattiin sekä naisten että miesten yleisen sarjan pelejä ja harjoitushallissa ikämiesten ja -naisten pelejä. Paikallinen lehdistö oli hyvin mukana tehden joka päivä juttuja, kertoen tuloksista ja päivän tapahtumista. Omien pelien ohella tarjoutui mahdollisuus seurata usea pelikierros yleisen sarjan huippupelejä.

Seniorien MM-kisat järjestettiin nyt kolmatta kertaa ja Suomen miehet osallistuivat toista kertaa turnaukseen. Jo toisen kerran kunnian sai vantaalainen Lauri Perkiön kipparoima joukkue Hallihait, johon kuuluvat hänen lisäkseen Olli Kallio, Antti Sundholm, Mauno Nummila ja Seppo Stark

Joukkueita oli 15 ja ne jaettiin kahteen lohkoon, joissa molemmissa pelattiin täysi kierros. Kokemuksen perusteella taso oli noussut edellisestä vuodesta. Joukkueet voi jakaa karkeasti kahteen ryhmään, tosikkomaisiin ja sosiaalisiin. Edellisiä edustaa mm. Kanada, joka tulee kisoihin kovien karsintojen kautta voitto mielessään. Jälkimmäisistä paras esimerkki lienee Englanti, joka pelaamisen ohella keskittyy curling-hengen vaalimiseen kentällä ja sen ulkopuolella.

Suomen joukkue pelasi suurimman osan peleistään taitojensa ylärajoilla pitäen kovia maita USA:ta, Ruotsia, Sveitsiä ja Skotlantia erittäin tiukoilla aina loppuun asti. Huonon onnen lisäksi tappiollisiin tuloksiin vaikutti ilmeisesti rutiinin puute ja heikompi taktinen osaaminen. Kritiikkipalaverissa nähtiinkin tarpeelliseksi leirityksen järjestäminen muiden kisajoukkueiden kanssa kokeneen pelaajan opastuksella ennen kisoja. Hollannista ja Walesista piti saada pakkovoitto, mutta vain Hollantia vastaan onnistuttiin Wales-pelin päättyessä väsymyksestä johtuneeseen luhistumiseen. Urheilumieltä osoittaen onnelliset walesilaiset tarjosivat parikin kuravettä ottelun jälkeen! Lohkot yhdistettäessä tarjoutui mahdollisuus korjata sijoittumista ensin teeheittojen ja sitten Englantia vastaan pelattavan sijoituspelin avulla. Molemmat mahdollisuudet käytettiin hyväksi ja sijoitus oli yhdeksäs, jolla on mahdollisuus ehkä päästä A-sarjaan.

Ensi vuonna kisat järjestetään Skotlannin Paisleyssä, lähellä Glasgowta. On huhuiltu, että Suomea pyrkisi edustamaan vähälukuisesta seniorijoukosta koottu kokeneiden pelimiesten dream team. Miksipä ei? Täytyy kuitenkin muistaa pelaajien pelillinen ja sosiaalinen vuorovaikutus. Kansainvälisen liiton kaavailu naisten ja miesten seniorikisojen järjestämisestä eri aikaan ja erottamisesta yleisen sarjan kisoista vie huomattavan osan viihtymisestä. Samoin jako A- ja B-sarjaan voi ratkaisevasti vaikuttaa haluun matkustaa toiselle puolelle maapalloa omalla kustannuksella ja käyttää siihen 1,5 viikkoa kesälomasta!  

Tulokset

Sijoitus Joukkue Pelit Voitot Tappiot
1 Kanada 9 9 0
2 Yhdysvallat 8 6 2
3 Sveitsi 8 6 2
4 Norja 9 6 3
5 Ruotsi 7 5 2
6 Saksa 8 5 3
7 Tanska 8 5 3
8 Skotlanti 7 4 3
9 Suomi 7 2 5
10 Englanti 8 3 5
11 Japani 8 3 5
12 Hollanti 7 1 6
13 Wales 7 2 5
14 Ranska 8 1 7
15 Uusi-Seelanti 7 0 7

Suomen pelit

FIN-USA 5-8

FIN-NED 6-5

FIN-SCO 6-7

FIN-SUI 4-8

FIN-WAL 2-8

FIN-SWE 4-8