Tuomarikurssi Füssenissä

Teksti: 
Kari Sundell
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Vierumäen EM-kisat antoivat sysäyksen: lähdenpä ensi vuonna curlingin tuomarikurssille. Siitä vain tuumasta toimeen ja internetistä etsimään tietoja kursseista, WCF:n sivuilta löytyi tietoja ja sekä ilmoittautumislomake. Sen täytettyäni ja lähetettyäni jäin odottamaan palautetta. Parin viikon kuluttua tulikin vahvistus, että kurssihakemukseni oli tullut perille. Sitten vain liitolle apuraha-anomus peittämään osaa kustannuksista. Kun olin saanut Olli Rissaselta vahvistuksen, että anomukseni oli saanut myönteisen vastaanoton niin varaamaan lentolippuja ja hotellia. Kesätarjouksilla pääsi SAS:n ja Lufthansan koneilla edullisesti Müncheniin ja takaisin. Füsseniin junamatka kesti pari tuntia ja menomatkalla oli yksi vaihto.

Alppien juuret alkavat Füssenistä

Füssen ympäristöineen on aluetta, jossa voi nähdä erilaisia historiallisia "kerrostumia" aina roomalaisajoista alkaen. Siellä olivat käyneet suomalaiset hakkapeliitat ruotsalaisjoukkojen johdolla 1632 aiheuttaen suurta pelkoa ja kärsimystä. Kaupungin kupeessa virtaava Tonavan sivujoki Lech on ollut viime vuosisadan alkuun saakka merkittävä reitti tavaran kuljetuksessa. Siitä merkkinä oli edelleen laivuriyhdistyksen talo joen partaalla.

tse kaupunkia hallitsee Hohen Schloss, joka oli aikoinaan Augsburgin kirkkoruhtinaiden asuinpaikka ja jossa on nykyään taidemuseo. Välittömästilinnan alapuolella on komea luostarirakennuskompleksi, jossa toimivat nykyisin mm. kaupunginmuseo ja soittovälinemuseo . Luostarin etupihalla on viikonloppuisin erilaisia konsertteja, niin nytkin nahkahousuinen puhallinorkesteri (vahvistettuna tuohitorvilla).

Füssen on kuitenkin ehkä tunnetuin sen lähistöllä sijaitsevista kahdesta linnasta. Vanhempi Hohenschwangau ja 1800-luvun lopulla Baijerin kuninkaan Ludwig II:n rakennuttama "satulinna". Neuschwanstein on uskomattoman upea niin ulkoisesti kuin sisältäkin. On mahdotonta kuvitella sellaista loistoa, jota oli linnan eri saleissa. Linnan sisäänpääsyyn oli yli kolmen tunnin odotus. Jonotus tapahtui lippuluukulla, jossa myytiin liput kumpaankin linnaan erikseen. Lippuun oli merkitty kelloaika, jolloin lipulla pääsee sisään työntämällä sen viivakoodilukijaan, jonka jälkeen portti aukeaa kullekin vierailijalle erikseen. Saksalaisen täsmällistä ja tehokasta, mikä estää myös kiilailun.

Saksan curlingkeskus

Füssen on Saksan curling-toiminnalle yhtä merkittävä keskus kuin Hyvinkää meillä. Saksan curling-mestaruuksia oli saatu useita sekä mies- että naisjoukkueiden voimin. Saksan curlingin valmennustoiminta on keskittynyt Füsseniin.

Füssenin jäähallissa on kaksi kaukaloa, joissa oli kurssimme aikana molemmissa curling-radat maalattuna, sillä samalla viikolla siellä oli kuusi eri kurssia sekä kansainvälinen juniorien valmennusleiri. Valmennusleirin johtajat kyselivät minulta, miksei Suomesta tule koskaan joukkueita ko. juniorien leirille. Tähän en osannut vastata, muuta kuin että vien tietoa leiristä Suomeen.

Tuomarikoulu

Kursseillemme - Umpire course level I ja II - oli ilmoittautunut 16 henkeä, mutta meitä oli vain 12. Kurssin kielenä oli englanti, jota Leslie Ingram- Brown rääkkäsi välillä skotlantilaisittain. Toisena kouluttajana oli myös Vierumäeltä tuttu Hans-Uli Sommer Sveitsistä.

Level I -kurssilla pääpaino oli sääntöjen osaamisessa ja tulkinnassa sekä tuomarien tehtävissä. Tämä jakso päättyi sääntökokeeseen. Level II -kurssilla käsiteltiin ajanottoa, hog-line- tuomarointia ja tuomarien tehtäviä kisan valmistelussa ja aikana mm. ratojen mittaamista ennen kisaa. Tämä jakso päättyi yhteiseen snack-partyyn.

Kurssin osanottajissa oli Vierumäeltä tuttuja sveitsiläisiä, joiden kanssa verestin saksankielentaitojani kahden päivän ajan.

Kurssilla esiteltiin vasta ehdotusasteella oleva tuomarikoulutuksen ja lisensoinnin malli, joka perustuu viisiportaiseen järjestelmään. Syynä tähän on mm. lisääntyvä televisioaika, jolloin tuomarien tulkintojen ei toivota aiheuttavan yhtä laajaa polemiikkia kuin kesän jalkapallon MM-kisojen aikana. Erityisen tärkeäksi tulee hogline -tuomareiden koulutus ja seuranta. Uudesta koulutusjärjestelmästä saadaan lisätietoja, kunhan se on hyväksytty WCF:n hallintoelimissä syksyn aikana.

Vuonna 2004 on MM-kisat Ruotsin Gävlessä. Se on myös suomalaisille tuomaroinnista kiinnostuneille erinomainen tilaisuus päästä uran alkuun. Lisätietoja ; www.wcc2004.com