Tekniikkapaja - osa 4 - Vinkkejä videotreeniin

Kävin tänä viikonloppuna hinkkaamassa tekniikkaa Ogelissa ja ajattelin jakaa ajatuksiani videotreenistä.

Loading the player...

Tavoitteenani oli hinkata sekä rysty- että kämmenpuolen määrisheittoa tikkiin. Tein treenin insinöörilogiikalla siten, että heitin lämmittelyn jälkeen kameraan kolme heittoa, jonka jälkeen kävin katsomassa nämä kolme heittoa. Kolme heittoa riittää hyvin tuomaan esiin heitossa esiintyvät systemaattiset virheet, tätä seuraavat heitot eivät juuri tuo enää uutta informaatiota vaan ainoastaan tuhlaavat hyvää treeniaikaa.

Videolta käy ilmi, kuinka rystypuolen heiton liikkellelähdössä (alkutyönnössä) on systemaattinen virhe, jonka vuoksi liuku jää ulos. Kolmen heiton kurkistelun jälkeen aloitin säätää liikkellelähtöä hienosäätölekalla ja onnistuin pienentämään virhettä jonkin verran - enää koko pää ei tule kurkistelemaan merkin vasemmalta puolelta ja kivi on lopuksi enää hivenen ulkona merkistä. Kämmenpuolen tulos on vielä hivenen parempi.

Anyway - olennaista tässä oli videolta saatava välitön palaute. En kuvannut kahta tuntia raakamateriaalia, jota olisin sitten kotona katsellut toiset kaksi tuntia. Sen sijaan tein hyvin lyhyitä sarjoja (kolme heittoa) kerrallaan ja katsoin meneekö kokonaisuus huonompaan vai parempaan suuntaan. Tällä kertaa meni parempaan, joten 4x3 kiven jälkeen pistin kameran hetkeksi lepäilemään ja heitin useita toistoja samaa suoritusta, jotta muutetut asiat jäisivät takaraivoon paremmin.

Tämä ei (tietenkään) ole ainoa oikea tapa tehdä videotreeniä, mutta itselläni se tuntui ainakin tänä viikonloppuna vievän heittoa parempaan suuntaan.

Wikiartikkelin kategoria: 

Kommentit

Vielä yksi itsestään selvä lisävinkki videotreenaamiseen: tekniikkavirheiden korjaaminen kannattaa aloittaa aikaisimmasta löydetystä virheestä.

Tämä siksi, että tekniikkavirheillä on tapana kumuloitua korjauksen korjauksen korjauksiin. Eli erilaiset horjumiset ja vinksin-vonksin -tilanteet liu'un aikana voivat hyvinkin johtua siitä, että alkuasento hakilla on väärä (esim. kivi on sivussa), taakseviennissä tapahtuu sivuttaisliikettä tai kuten minulla tuossa videossa oli, eteenpäin lähdössä tulee sivuttaisfiboja.

-Markus

Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotakin. Jos jokainen tekee jotakin, tulee kaikki hoidettua.

Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotakin. Jos jokainen tekee jotakin, tulee kaikki hoidettua.

Joensuun valmennuskeikalla tuli huomattua, että videotreeniruletin saa pyörimään kuudella pelaajalla varsin näppärästi, jos käytössä on kaksi rataa:

  1. Jakaudutaan kahteen kolmen hengen ryhmään. Kamera on koko ajan radalla 1.
  2. Ryhmä 1 heittää jokainen kolme heittoa kameraan ja tulee tämän jälkeen katsomaan omat heittonsa. Ryhmä 2 on tällä aikaa treenamaassa toisella radalla.
  3. Kun ryhmä 1 on löytänyt videolta jokainen ensimmäisen virheen, siirtyvät he radalle 2 viilaamaan tekniikkaansa ja yrittävät päästä eroon kameralta löydetystä ensimmäisestä virheliikkeestä.
  4. Ryhmä 2 siirtyy radalle 1 ja aloittaa kohdasta 1.

Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotakin. Jos jokainen tekee jotakin, tulee kaikki hoidettua.

Just noin se pitää tehdä.. ei päivän taukoja välissä vaan heti pikakelaukselle ja tsekkaus. Tosta nyt on aika helppo katsoa missä kohti mennään pieleen kun alkuasento ja taaksevienti näyttää kohtuu suorassa linjassa olevan eli sinänsä korjauksen kohde varmasti paremmin esillä kuin vähemmän harrastaneilla. Oletko muuten tsekannut kämmenpuolelta onko vasen silmä sielläkin harjanvarren takana jemmassa.. tämä voi tarkoittaa sitä että tähtäät vasurilla kuten muutama muukin pelaaja maassamme.

- JeBa - "The best guard is second shot." -Russ Howard

Tämä kyseinen esimerkkivideo (ja alkuperäinen wikiartikkeli) on julkaistu alunperin täällä about vuosi sitten, päivittelin eilen vain otsikon sopivaksi tuohon muuhun artikkelisarjaan... :)

Tekniikka on mennyt jossain määrin uusiksi tämän videon kuvaamisen jälkeen, joten tämän pätkän virheet ovat jo menneen kauden lumia ja nykyään on tilalla aivan muut virheet :). Silmistä muuten oikea dominoi, ei vasen kuten arvelit.

Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotakin. Jos jokainen tekee jotakin, tulee kaikki hoidettua.