Curling.fi uudistuu - ideoita sisältörakenteen suunnitteluun

6 posts / 0 new
Viimeinen viesti
Markus
Curling.fi uudistuu - ideoita sisältörakenteen suunnitteluun

Huhuu,

Curling.fi -sivusto uudistuu hivenen loppukevään tai kesän aikana (whichever comes first).

Uudistuksen yhteydessä tulee mukana kaikkea pientä kivaa, kuten esim. useampaan otteeseen peräänkuulutetut käyttäjäkohtaiset suosikkisivut, joilla haluamansa sivun voi "bookmarkata" etusivulle tulevaan "Minun suosikkisivuni" -boksiin. Lisäksi tulossa varmaankni erinäköistä facebook -höpönpöppää jne.

Anyway. Kaipailisin jeesiä sivuston navigaatiorakenteen suunnitteluun eli suomeksi siihen, mikä asia löytyy mistäkin kohtaa navigaatiossa.

Asiat jotka on jo lyöty lukkoon

 • Päänavigaatio tulee säilymään ylhäällä samaan tapaan kuin nyt
 • Päänavigaation elementeille aukeaa "osiokohtainen" navigaatio vasempaan laitaan kuten nyt. 

Asiat joita on pohdittu

 • Curlingwikin artikkelilistaus muutetaan samanlaiseksi kuin Curlingcalendar.com:issa. Eli wikissä on joitakin kategorioita, joiden alle tulee sitten ko. kategoriaan kuuluvia sivuja. Ks. esim. http://www.curlingcalendar.com/wiki jossa "Systems of play" on kategoria, jonka alla on kuvattuna tällä hetkellä neljä eri pelisysteemiä omina sivuinaan.
 • Curlingwikiin siivotaan erilaista sekalaista sälää, esim. Harrastajille-osiosta löytyvä linkkilista siten, että kaikki linkit ovat yhdessä wikiartikkelissa
 • Tarkoitus on siirtää wikiin myös Harrastajille-osiosta löytyvä harjoitepankki siten, että "Harjoitteet" on väliotsikko eli kategoria ja yksittäinen harjoite on sitten tämän alla oleva sivu.
 • Curlingwikiin voisi myös mahdollisesti siirtää "Curling lajina" -osiosta heittojen nimityksiä, välineistä kertovan sivun, mahdollisesti myös kuviopelin säännöt.
 • Curlingblogi todennäköisesti poistetaan ja vanhat artikkelit siirretään foorumiviesteiksi.

Asiat, joihin kaipaisin suuresti tuoreita ajatuksia

 • Sivustolla on tällä hetkellä muutamia asioita hyvin epäloogisessa paikassa. Esimerkiksi kuvagalleria on ängetty Curling lajina -osion alle, jossa se on aika tehokkaasti piilossa. Samaten valmentajakoulutus on ehkä hivenen mystisesti Curlingliitto -osiossa.
 • Suuri kysymys kuuluu, mikä olisi nykyistä toimivampi sisällön jaottelu?
 • Tärkeimpiä käyttäjäryhmiä ovat:
  a) Lajin harrastajat (pelaajat)
  b) Lajista kiinnostuneet (yleistä tietoa lajista + tietoa pelipaikoista, seuroista ja harrastusmahdollisuuksista)
  c) Suuri Yleisö ja media
 • Näillä käyttäjäryhmillä on päällekkäisiä tarpeita, eli esim. sarjojen tulospalvelua ei voi piilottaa otsikon "Pelaajille" alle, koska SM-sarjasta tietoa hakeva satunnainen kävijä ei osaa etsiä tuon otsikon alta tietoa.
 • Omasta mielestäni Sarjat ja kilpailut on kohtalaisen hyvin toimiva kokonaisuus nykyisellään, eli tätä en välttämättä lähtisi räjäyttämään palasiksi.
 • Samoin tarvitaan joku lokero tyyliin "Curlingliitto", jossa on liiton yhteystiedot, mutta tämäkin voisi olla nimeltään "Curlingliitto ja seurat" tms.
 • Suurin murheenkryyni omassa pienessä mielessäni on tuo "Harrastajille" -osio ja etenkin tuon kuvagallerian sijoittaminen navigaatioon järkevästi.

Olen itse tälle navirakenteelle jo täydellisen sokea, joten auttakaa miestä mäessä: ottakaa kuppi kahvia ja pohtikaa millainen rakenne toimisi paremmin! Myös muita ajatuksia saa toki vapaasti esittää.

wood

Omat bookmarkit on hyvä juttu, siten kukin saa pikalinkattua niille sivuille mitä haluaa useimmin selata.

Sarjojen ja pelien näkyvyyttä voisi parantaa etusivulla. Liian perunasipulisekoitukseksi ei toki etusivua kannata tehdä mutta usein varsinkin peliviikonloppuna kiinnostus kohdistuu pelien tilanteisiin ja seurantaan. Etusivulla voisi olla kompaktissa muodossa esitettynä esimerkiksi käynnissä olevien pelien ja/tai edellisen kierroksen pelien tulokset. Samasta yhteydestä sitten suora linkki vielä itse sarjan tulossivulle. Syystä tai toisesta oon kokenut navigoinnin pelitilanteisiin ajoittain raskaaksi moniklikkaukselliseksi operaatioksi. Vaikka masipila joskus vierestä onkin kommentoinut "mikset käytä tuota linkkiä", niin se ei vain ole muodostunut aina käyttämäkseni poluksi. Eli tuohon ehkä voisi tuoda helpotusta.

Sivuston käyttöstatseja voisi myös analysoida ja katsoa mitkä sivut keräävät osumia, ja ehkä niille luoda sitten jotain selkeämpää linkitystä vielä etusivulle muuten kuin valikoiden kautta.

Niin ja jonkinlaisen pienen teknisen viilauksen voisi tehdä että facebookkiin sivuja linkitettäessä ei vakiona kuvaksi tulisi Abloyn logo. Sponsorille luonnollisesti hyvä saada näkyvyyttä, mutta somessa informatiivisempaa lienisi joku selkeä curling-aiheinen kuva.

Markus

Tack tack woodille mainiosta pelinavauksesta.

Noista sivustostatseista käy hyvin selvästi ilmi, että seuraava sisältö on suosituimpaa (tässä järjestyksessä, statsit vuoden alusta tähän päivään ja  katsottu läpi pika-analyysinä 100 suosituinta sivua)

 • Eri sarjojen tulospalvelut
 • Curlingkanava
 • Keskustelufoorumi
 • Lajin yleisesittely (Curling lajina, säännöt, kokeile curlingia -sivu)
 • Seurat
 • Sunnuntaiklubi
 • Kilpailukalenteri
 • Harrastajille-osion sivut
 • Yksittäiset uutiset

Sinänsä aika ennalta arvattava tulos, mutta ei auta tuon navigaatiohierarkian suunnittelussa juuri lainkaan. Eli etenkin tähän osa-alueeseen kaipaisin pohdintoja ja ajatuksia!

-Markus

Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotakin. Jos jokainen tekee jotakin, tulee kaikki hoidettua.

Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotakin. Jos jokainen tekee jotakin, tulee kaikki hoidettua.

Antti M

Miesten ja naisten mestaruussarjojen sarjataulukot voisivat olla heti etusivulla. Näin on aina esim. jalkapalloliigojen sivuilla.

daleyn

Tervehdys,

Pääsääntöisesti sivurakenne mielestäni ja lyhyen ulkopuolisen gallupin mukaan toimii, mutta paria viilausta otsikkoihin ehdotan/sain ehdotuksia ja sen myötä pieniä sisällön siirtoja.

Osittain nämä kumpusivat myös saamastani lajiesittelyn palautteesta vanhoilta tutuilta.

Kun ylärakennetta ei muuteta, niin oma ajatukseni olisi viilata otsikoita kohderyhmän mukaan. Tämä lienee kohtuuhelppo viritys koodissa eli jako ensikertalaisiin/juuri aloittaneisiin, harrastajiin, kilpailijoihin ja virallisiin tahoihin (liitto, lehdistö, seurat). 

Ehdotus otsikoista : 1. Kokeilijalle / Lajista kiinnostuneelle  -  2. Lajia harrastavalle - 3. Kilpailijalle - 4. Curlingliitto/lehdistö - 5. Keskustelufoorumi

Ja siitä sitten,  kun sijoittelua miettii, niin nuo keskustelufoorumi ja Curlingliitto ovat sisällöltään ok, mutta lehdistötiedotteet siirtäisin Tuolta "Curling lajina" -alta Liiton alle, kun ovat "virallista" infoa ulospäin, jota siis liitto hoitaa.

Curling lajina olisi siis "Lajista Kiinnostuneelle / Kokeilijalle". Sisältö lienee  muuten ok, mutta säännöt voisi olla kilpailijoiden osiossa. Lyhennelmä (mallia very simple, ettei into ryydy sääntöihin) voi olla myös kokeilijan osiossa, mutta viralliset säännöt kilpailijaosioon. Lisäksi "Curling lajina" -otsikon alla on Mixed doubles - siihen voisi lisätä myös tuon perus Mixedin ja maininnan junnuista, sennuista ja mitä kaikkia näitä eri sarjoja ja skaboja onkaan. Tai sitten otsikko "Curlingin pelimuodot", jossa kuvattu Mixed -pelimuodot".  Lisäksi "Kokeile Curlingia" -osioon lisäisin myös linkin seurojen yhteystietosivulle. Hallit ovat toki luonteva paikka ottaa yhteyttä, mutta luontevampi ainakin kasvukeskuksissa lienee seura. Eli molempi parempi. 

Toimiihan tämä erinomaisesti nykyiselläänkin, kiitos ja kumarrus ylläpidolle, mutta tällaisia palautteita/ehdotuksia sain peililtäni ja parilta lajin kokeilijalta tai siis sellaisilta henkilöiltä, jotka olivat sivuilla surffailleet ja jotka pakotan ensi syksynä aloittamaan lajin. :)

Daley

 

 

I will be back ! :D

Markus

Kiitos Daley kommentista, hyviä pointteja löytyy joukosta.

Tuossa varsinaisessa rakenne-ehdotuksessa on kuitenkin mun mielestä yksi iso ansa. Jako "harrastajille" ja "kilpailijoille" on mun mielestä hankala ja epälooginen. SM-kilpailuiden, paikallissarjojen ja turnausten tulospalveluiden olisi loogista olla saman pääotsikon alla (nyt "sarjat ja kilpailut"), mutta tuolla ehdotetulla jaolla ne kuuluisivat sekä harrastajien että kilpailijoiden alle --> ei hyvä.

Näiden pyörittelyjen jälkeen olen itse taipuvainen johonkin seuraavaantyyppiseen:

Curling lajina

 • Idea sama kuin nyt, mutta seuraavia muutoksia
 • Kuvagalleria täältä pois johonkin muualle
 • Eri pelimuodot paremmin jäsenneltynä (juuri esim. mixed vs. mixed doubles)
 • Osa tavarasta wikiin (välineet, heitot, kuviopelit?)
 • Lehdistölle -kokoelmasivu pois kokonaan

Sarjat ja kilpailut

 • Kuten nyt

Curlingliitto ja seurat

 • Kuten nyt
 • Sivuston käyttöoikeudet ja rekisteriselosteet pois täältä ja linkit sivuihin ainoastaan jokaisen sivun alalaidassa olevasta footerista

Paikkaansa etsivät

 • Curlingwiki
 • Curlinglehti
 • Sunnuntaiklubi (tämä voisi mennä "Curlingliitto ja seurat" -osioon koska kyse on seuratoiminnasta, mutta vaatii joka tapauksessa noston etusivulle)
 • Kuvagalleria
 • Keskustelufoorumi

Näitä kaikkia neljää ei mun mielestä kannata nostaa ykköstason navigaatioelementeiksi. Jos joku keksii jonkun hyvän navigaatiotermin, joka voisi olla Curlinglehden, Curlingwikin ja Kuvagallerian "isä", niin hihkaiskaa ihmeessä. En itse pidä tuota "Harrastajille" mitenkään kovin onnistuneena...

-Markus

Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotakin. Jos jokainen tekee jotakin, tulee kaikki hoidettua.

Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotakin. Jos jokainen tekee jotakin, tulee kaikki hoidettua.