Curling olympialaisissa kautta aikain

Teksti: 
Tommi Häti
Kuvaaja: 
-
Juttutyyppi: 
Liittyvä artikkeli: 
Curlinglehden numero: 

Monelle penkkiurheilijalle saattaa tulla yllätyksenä että curling oli mukana jo ensimmäisissä virallisissa talviolympialaisissa vuonna 1924. Curlinglehti kollasi lajin taipaleen olympialaisissa.

1924 Chamonix, Ranska

Kisoissa miteltiin seitsemässä lajissa, joista yhtenä oli curling (muut lajit olivat jääkiekko, pikaluistelu, hiihto, rattikelkkailu, sotilashiihto ja taitoluistelu). Alun perin curling oli kisoissa näytöslaji mutta 82 vuotta myöhemmin – vuonna 2006 – Kansainvälinen olympiakomitea muutti lajin viralliseksi.

Curlingissa mestaruus meni odotetusti skotlantilaisista pelaajista kootulle Iso-Britannian joukkueelle. Ruotsi virpoi hopealle ja isäntämaa Ranska pronssille. Mukana oli vain kolme maata, joista Ruotsilla oli myös kakkosjoukkue joka jostain syystä myös sai hopeamitalit. Naiset eivät pelanneet curlingia näissä kisoissa.

1932 Lake Placid, USA

Curling oli mukana näytöslajina ja kivet saivat kyytiä sisähallissa kahdeksan joukkueen voimin. Erikoista oli se että neljä joukkueista oli Kanadasta ja loput neljä isäntämaa USA:sta. Kanada ei jättänyt epäilyksen sijaa siitä kuka on lajin mahtimaa miehittäen kaikki kolme mitalisijaa.

1988 Calgary, Kanada

Pitkän tauon jälkeen curling oli päässyt mukaan näytöslajiksi. Mukana olivat ensi kertaa myös naiset. Kanada oli luonnollisesti kotijäillä selvä ennakkosuosikki ja onnistuikin voittamaan naisissa kultaa. Hopeaa otti Anette Nordbergin kipparoima Ruotsi ennen Dordi Nordbyn Norjaa. Miehissä lajin legendoihin lukeutuva Eigil Ramsfjell johdatti Norjan voittoon. Hopealle jäi Sveitsi ennen isäntämaa Kanadaa.

1992 Albertville, Ranska

Jälleen näytöslajina ja mukana kahdeksan nais- ja miesjoukkuetta. Mukana oli myös muuan Kevin Martin (Kanada), joka voitti alkulohkonsa puhtaalla pelillä mutta hävisi yllättäen semiottelun Sveitsille ja sitten aivan pystyyn pronssiottelun USA:ta vastaan. Voiton vei Sveitsi ennen Norjaa (jonka kapteenina tuleva Salt Lake Cityn olympiavoittaja Pål Trulsen) ja pronssille siis Kanadan peitonnut USA.

Naisissa väkevimmin pelasi lajin yksi menestyneimmistä eli Andrea Schöppin Saksa. Hopealle kiilasi Norja ennen Kanadaa.

1998 Nagano, Japani

Curling-väen pitkäaikainen haave toteutui lopulta ja curlingista tuli virallinen laji talviolympialaisiin. Se tosiasia aktivoi myös päättäjät Suomessa ja kun paria kuukautta myöhemmin Suomi saavutti MM-kisoissa ikimuistoisen pronssimitalin niin lajin tulevaisuus näytti kaukana pohjolassakin valoisammalta.

Naganossa Sveitsi yllätti finaalissa Kanadan ja vei näin kultaa alppimaan suureksi riemuksi. Pronssille virpoi Norja ennen USA:ta. Hallitseva maailmanmestari Ruotsi jätettiin tylysti semien ulkopuolelle. Naisissa sen sijaan Kanada piti pintansa Sandra Schmilnerin johdolla. Tanska teki historiaa nappaamalla maansa kaikkien aikojen ensimmäiset mitalit ja pronssille jäi Ruotsi.

2002 Salt Lake City

Suomi ensi kertaa mukana ja vieläpä mitalit mielessä. Paria kuukautta aikaisemmin napattu EM-pronssi antoi osviittaa siitä että oikealla tiellä ollaan, mutta kone yskähtelikin vähänousuisilla olympiajäillä. Matka semeihin katkesi yhden voiton päähän, mutta viides sija oli jälkikäteen ajatellen ihan kelpo suoritus.

Norja yllätti finaalissa Kevin Martinin kipparoiman Kanadan. Peja Lindholm koki pettymyksen hävittyään Sveitsille pronssipelin. Naisissa Iso-Britannia (Skotlanti) oli väkevin kukistaen Sveitsin finaalissa. Pronssia nappasi Kanada.

2006 Torino

Suomi jälleen mukana mutta heikosti sujuneiden EM-kisojen jälkeen eivät odotukset olleet erityisen korkealla. Valjun alun jälkeen jäiden muuttuessa nouseviksi urkeni huima putki, joka vei Suomen semeihin. Finaalipaikka aukesi Markun legendaarisella määriksellä, jonka päätteeksi Liiton puheenjohtaja Olli Rissanen huusi katsomossa presidenttimme Tarja Halosen korvaan: SE ON NÄNNI! Tarja ei pienistä hätkähtänyt vaan lähetti koko porukalle kutsun Linna juhliin.

Itse finaalissa eivät eväät enää riittäneet lajin mahtimaan Kanadan yllättämiseen. Mutta komeasti hopeaa ja siinä sivussa varsinainen curling-buumi Suomen niemellä. Pronssille kiilasi USA. Naisten puolella järjestys oli Ruotsi, Sveitsi ja Kanada.