Torinon huumaa

Teksti: 
Tommi Häti
Kuvaaja: 
-
Juttutyyppi: 
Liittyvä artikkeli: 
Curlinglehden numero: 

Suomen menestys Torinon kisoista vuonna 2006 sai aikaan suoranaisen mediamyrskyn maassamme. Markkua oltiin jo nostamassa niin suurelle jalustalle että korkeammalla oli enää itse jumala.

Markun joukkueen ei tarvinnut nousta kisakoneeseen media kintereillään mutta tilanne oli tasan päinvastainen kun Finnairin kone laskeutui Seutulaan. Jopa vanhoja joukkuekavereita käytiin puhelimitse läpi koittaen onkia jotain kohun tynkää, mistä sitten maiskutella mediassa. Curlingliiton serveritkin piti laittaa vaihtoon räjähdysmäisesti kasvaneiden kävijämäärien  tukkiessa nettisivut.

Päivästä toiseen saattoivat olla pojat lööpeissä, milloin ruodittiin Markun mystisiä taitoja nuoruusvuosista alkaen ja milloin yritettiin kehitellä kohua joukkueen jäsenten välisistä erimielisyyksistä. Mopo oli myös karannut netin keskustelupalstoilla, joilla alkoivat totuus ja taru sekoittua tehokkaasti yhteen. Hyvinkäällä hopeapoikia oli vastassa monituhatpäinen väkijoukko. Itse juhlakalut heiluttelivat väkijoukolle nostolavan nokassa.

Noiden kisojen aikana mediassa Markun nimeksi muodostui Uusis ja M15, joista jälkimmäistä oli jo aiemminkin curlingpiireissä käytetty. Uusiksesta tuli joka tapauksessa koko kansalle tuttu hahmo ja pian oli kysyntää myös erilaisiin tilaisuuksiin puhujaksi. Kysyntää oli niin paljon että Markku valjasti hommaan erillisen managerin. Ja kun vauhtiin oli päästy niin Markku pääsi Eduskuntaankin ensi yrittämällään. Samana vuonna julkaistiin myös hyviin myyntilukemiin päätynyt kirja curlingista, jossa käytiin läpi Markun vaiheet ja ajatuksia.

Myös muilla joukkueen jäsenillä oli vientiä erilaisiin karkeloihin. Muun muassa HPK:n lätkäjoukkue kutsui pojat katsomaan otteluitaan VIP-aitioon täydellä kestitsemisellä ja vastavuoroisesti jääkiekkoilijat Ville Leinon johdolla kävivät kokeilemassa curlingia Hiki-nimisessä tv-ohjelmassa. Teemu Salo vieraili Kuningaskuluttaja-ohjelmassa testaamassa urheilujuomia ja Ville ja Markku olivat Se on siinä -ohjelmassa. Curlingin termistöä ja henkilöitä sivuttiin ja lainailtiin erilaisissa ohjelmissa Uutisvuodosta alkaen.

Mutta vaikka Markun joukkue olikin kiistaton sensaatio median parissa niin ei kuitenkaan riittävän sensaatiomainen Glory-Hunterinakin tunnetulle urheilutoimittaja Jari Porttilalle. Torinon finaalin aikana hän ilmaantui kyllä paikalle ja oli valmiudessa ampaisemaan haastattelemaan poikia, mutta kun kultaa ei tullutkaan niin hän jätti haastattelut muiden hommiksi.

Seuraavana talvena oli vielä huumaa sen verran jäljellä että Idea Parkin ostoskeskuksessa järjestettiin maaottelu Suomi-Ruotsi. Mukana oli Voitto "Vode" Liukkonen selostamassa, satamäärin yleisöä ja tilaisuuteen myytiin jopa VIP-paketteja. Tapahtumasta piti tulla perinne mutta se jäi kuitenkin yhteen kertaan.