Tarinoita MM-kisojen kulissien takaa ja edestä

Teksti: 
Tomi Rantamäki
Kuvaaja: 
-
Juttutyyppi: 
Liittyvä artikkeli: 
Curlinglehden numero: 

MM-kisat pelattiin 50. kertaa ja järjestelyt olivat sen mukaiset. Vapaaehtoisia oli värvätty 500, joista jokainen valitiin edellisenä kesänä jätetyn hakemuksen perusteella. Lisäksi jokainen vapaaehtoinen maksoi 100 CAD mahdollisuudesta toimia vapaaehtoisena.

Avajaisseremonia kesti puuduttavat kolme tuntia, mitä edelsi alkuvastaanotto sekä illallinen puheineen ja joukkueiden esittelyineen. Melkein kokonainen työpäivä siis. Itse pääsin seuraamaan avajaisseremoniaa jäällä istuen ja esiintyjiä väistellen. Lämpötila jäällä nousi illan aikana 20 C-asteseen, joten kylmä tuli vasta parin tunnin istuskelun jälkeen ja kävin vaihteeksi seuraamassa tapahtumia verhojen takana, missä esiintyjät valmistautuivat.

Avajaisseremonian lämpöpiikki aiheutti ongelmia jäämestari Hans Wuetrichille. Seuraavana päivänä alkaneissa peleissä koettiinkin yllätyksiä, kun jää ei ollut huippukunnossaan. Pikapäätöksellä halliin puhkottiin suuria reikiä, vedettiin ylimääräisiä ilmastointikanavia ja asennettiin lisää ilmankuivatuslaitteita. Loppuviikoksi jäät saatiin hyvään kuntoon.

Kisojen tunnelma oli intensiivinen. Katsomo eli peleissä mukana ja piti välillä huumaavaa meteliä. Kaikkien maiden hyville suorituksille annettiin raikuvat aplodit, yleisö oli hyvin asiantuntevaa. Viikon aikana katsojia oli kaikkiaan 78 470.
Eurooppalaiseen makuun outoa oli se, että jopa Kanadan vastustajan suorituksen aikana tai juuri ennen suoritusta yleisö piti meteliä. Toisaalta aina ennen Kanadan kapteenin Kevin Martinin suoritusta yleisö taputti rytmikkäästi ja piti suurta meteliä. Saattoi tuoda hieman paineita sekin.

Turnaus oli suuri show silläkin tavalla, että jokainen pelikierros aloitettiin kuuluttajan esityksellä, joka toi mieleen vapaapainiottelut tai vähintään nyrkkeilykuulutukset maustettuna dannykayemaisella huumorilla. Loppuviikosta kuuluttajalle sattui tahaton moka, kun hän kuulutti Kanadan joukueen jäälle. Kapteeni Kevin Martin sai kuuluttajan suussa nimekseen Kevin Howard. Tämä johtui luultavasti siitä, että vastustajan Sveitsin valmentajana toimi kanadalainen Russ Howard.

Kaikki joukkueet ja liittojen edustajat oli majoitettu samaan hotelliin. Kuljetukset hotellin ja hallin välillä sujuivat joustavasti. Kisojen sponsori oli luovuttanut kisaorganisaation käyttöön kymmeniä 7-hengen Ford Flex -tila-autoja. Niitä kulki noin viiden minuutin välein, joten kyydin sai käytännössä melkein milloin vain. Eräs kuski kehui autoa, mutta valitti, ettei raaskinut niin kallista autoa itselleen ostaa. Hän oli kovin hämmästynyt kertoessani, että Suomessa samalla hinnalla saa pienen Toyotan.

Moni muukin asia paikallisia kuskeja ihmetytti, kun kerroin suomalaisesta curlingista. Miljoonan pelaajan maassa on halleja kaikkialla ja lajissa pyörivät suuret rahat. Siihen sirkukseen verrattuna suomalainen curlingelämä on yhtä mitätön kuin hiekanmuru kanadalaisen curlinghallin parkkipaikalla.

Suomalaisten menestys olympialaisissa kuitenkin muistetaan ja pelaajien nimiäkin joku osasi tapailla. Mutta menee kauan ennen kuin seuraavat suomalaispelaajien nimet tunnetaan Kanadassa.

Tilastotietoa MM-kisojen 50-vuotisesta historiasta (ennen 2009 kisoja)

 • Eniten osallistumisia: Eigil Ramsfjell, Norja 15 kertaa
 • Pisin peli: 14 päätä Norja-Usa 1971
 • Suurin voitto: 34-0 Skotlanti-Saksa 1967
 • Eniten pisteitä pelissä yhteensä: 37-8 Skotlanti-Sveitsi 1965
 • Eniten nollapäitä yhdessä turnauksessa: 104 vuonna 1974
 • Eniten nollapäitä yhdessä pelissä: 8, Suomi-Ranska 2-1 vuonna 1988
 • Eniten mestaruuksia tappiotta: Kanada 10 kertaa (mikään muu maa ei ole pelannut koskaan tappiotta MM-turnausta)
 • Nelinkertaisia voittajia:
  Randy Ferbey 1989,2002,2003,2005
  Ernie, Arnold ja Garnet Richardson 1959,1960,1962,1963
 • Eniten voitettuja pelejä: 63 Eigil Ramsfjell, Norja
 • Eniten mestaruuksia: 31 Kanada (seuraavana Ruotsi 5)
 • Eniten voittoja: 406 Kanada (81,5% peleistä)
 • Eniten isännyyksiä: 19 Kanada