EJCC 2009

Teksti: 
Leo Mäkelä
Kuvaaja: 
-
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Kuten perinteisiin kuuluu, matka lähti liikkeelle hieman takkuillen, kun pelaajia jouduttiin keräilemään ympäri Suomea - Lapista Helsinkiin. Kisat pelattiin tänä vuonna vuorotteluperiaatteella Tanskan Tårnbyn 5-rataisessa curlinghallissa. Puitteet olivat hyvät ja jääntekijä Mark Callanin ansiosta jäissäkään ei paljon valittamista löytynyt. Odotukset olivat entistä korkeammalla huomattuamme että Daily Grill, hygieniamääräyksiä uhmaava vakiopaikkamme, oli vaihtunut maukkaaksi pizzeriaksi.

Pojissa joukkuekokoonpano oli: Joonas Hellevaara (skip), Kalle Wallin, Kasper Hakunti, Lauri Pöysti ja Leo Mäkelä. Tyttöjen joukkue oli kokenut mittavan muutoksen viime hetken sairastumisten johdosta. Heidän kokoonpanonsa oli: Tiina Kölhi (skip), Oona Kauste, Jenni Sullanmaa ja Eszter Juhász sekä valmentajana suoraan Kanadasta saapunut Katja Kiiskinen.

Pelisysteemi tarjosi tänä vuonna kaksi paikkaa MM-kisoihin, koska kisat pelataan Euroopan ulkopuolella. Sekä tyttöjen että poikien joukkueet jaettiin kahteen lohkoon, joiden voittajat kohtasivat finaalissa. Tämän finaalin voittaja saavutti suoraan MM-paikan. Myös lohkojen toiseksi sijoitetut pelasivat keskenään ja sen ottelun voittaja sai vielä mahdollisuuden taistella MM-paikasta finaalin häviäjää vastaan. Tämän ottelun voittaja sai toisen tarjolla olevan MM-paikan.

Poikien ensimmäiseksi vastustajaksi asettui ehkä hieman heikommaksi oletettu Puolan uusi joukkue. Tauolle mentäessä peli oli kuitenkin tasan 2-2 Puolan hyvän alun jälkeen ja Suomen vielä hakiessa tuntumaa jäähän. Tauon jälkeen Suomi sisuuntui ottaen ensin 4 ja sitten 2 pistettä ja peli oli pelattu. Puola osoittautui lopulta heikommaksi lukemin 8-5.

Tytöt hioivat kuvioita ensimmäisessä pelissään Saksaa vastaan. Peli olikin enemmän harjoittelua, koska kyseessä oli ensimmäinen peli kyseisellä kokoonpanolla. Tulokseksi tulikin 12-2 Saksan viedessä pelin suvereenisti.

Sunnuntain aamupelissä poikia vastaan asettui tuttu Belgian joukkue. Belgian pelin takkuillessa Suomi kuittasi helposti 7-1 luovutusvoiton ja siirtyi odottelemaan seuraavaa peliä Italiaa vastaan. Mainittavaa pelistä jäi vain viimeisen pään tupla kahden oman kiven poistaessa vastustajan kaksi kiveä täysin samanaikaisesti.

Tytöillä sunnuntain päiväpelissä vastaan asettui Ranska, jolla oli ollut harjat kadoksissa maailmalla aamuun asti. Ranskapeli päättyi lopulta Suomen tappioon lukemin 9-2, kun Suomen joukkue edelleen etsi yhteispelikuvioita. Saksan ohella Ranska oli toinen lohkon kovista ja kokeneemmista joukkueista, joten peliaikataulu ei täysin suosinut Suomen upouutta joukkuetta. Ranska voittikin myöhemmin finaalissa Italian lunastaen itselleen paikan Vancouverin MM-kisoihin.

Aamulla poikia vastaan asettui Italia. Jo kolmen pelatun pään jälkeen oli selvää, ettei Italia pysy Suomen tahdissa pelin ollessa silloin 5-0. Suomella oli ollut viimeinen kivi vain yhdessä päässä. Peli päättyi lopulta 11-1. Tässä vaiheessa Suomen tilanne lohkossa näytti hyvältä, sillä voitto tulevassa iltapelissä Latviaa vastaan takaisi heille toisen sijan lohkossa ja sitä myötä pääsyn jatkopeleihin.

Kolmannessa pelissä Suomen tytöt jatkoivat otteidensa parantamista ja heitä vastaan asettui kisojen ensikertalainen Englannista. Suomen takuuvarma pelaaminen tuotti taululle lukemat 11-1 ja turnauksen ensimmäisen voiton.

Tyttöjen viimeisessä pelissä vastaan asettui voitoitta turnaustaan pelaava Slovakia. Suomella oli vielä mahdollisuus jatkoon, mutta se vaati voittoa Slovakiasta ja Saksan häviämistä Englannille. Suomi hoitikin ottelun mallikkaasti pois alta lukemin 12-1, kun Slovakia ei onnistunut luomaan minkäänlaista painetta Suomen päätyyn, ja jäi odottelemaan seuraavan aamun Saksa-Englanti -peliä. Saksa kuitenkin voitti Englannin ja näin tyttöjen tie jatkopeleihin katkesi.

Pojilla vastaan asettui Latvia ja myös pojat tarvitsivat voiton ollakseen mukana jatkopeleissä. Ottelu osoittautui tasaiseksi ja viimeiseen päähän mennessä tilanne oli 4-4. Viimeisessä päässä Suomi pelasi avointa ja Latvia sai oman pesäkivensä suojan taakse. Viimeisellä kivellä Latvia yritti ilmeisesti uusia juuri poistettua suojaa, mutta pelasi kivensä pieneksi tökiksi pesäkiven laitaan, jolloin Suomelle jäi tuplan paikka. Koska Suomella oli jo kolmas kivi pesässä, tupla olisi riittänyt takaamaan voiton ja jatkopaikan. Toisin kuitenkin kävi. Latvia voitti lopulta 5-4, sillä poisto ei noussut riittävästi ja otti pois vain toisen Latvian kivistä. Tämän ottelun jälkeen Suomi oli pakkovoiton edessä aamupelissä Ranskaa vastaan, jos mieli hankkia itselleen jatkopaikan.

Ranska osoittautui juuri niin kovaksi kuin mitä oli odotettukin. Suomella ei ollut aseita Ranskaa vastaan ja peli päättyi seitsemän pään jälkeen Ranskalle 9-3.

Lopulta karsinnasta MM-kisoihin pääsivät tytöistä Ranska ja Tsekki ja pojista Skotlanti ja Venäjä.

Kaiken kaikkiaan Suomen tytöt suoriutuivat turnauksesta hienosti joukkuetta kohdanneiden vastoinkäymisten jälkeen. Joukkueen kapteeni Tiina Kölhi pelasi elämänsä ensimmäisen turnauksen viimeisenä heittäjänä ja suoriutuikin tehtävästä mallikkaasti. Kölhillä on vielä yksi juniorivuosi edessään tämän kauden jälkeen, mutta Oona Kausteelle sekä kotiin jääneille Sanna Puustiselle ja Heidi Hossille tämä on viimeinen kausi juniorina. Kölhin joukkueen pelastukseksi mukaan lähteneet Eszter Juhasz ja Jenni Sullanmaa osoittivat erinomaisia otteita kansainvälisillä jäillä ja saivat samalla hyvää kokemusta tuleviin edustustehtäviinsä.

Poikien puolella Joonas Hellevaaralla oli viimeinen kausi juniorina. Muuten koko joukkue voi vielä jatkaa näissä karkeloissa ensi vuonna. Kasper Hakunti pelasi ensikertalaisena MM-karsinnoissa hyvät kisat, muilla kisakokemusta oli jo useammista MM-karsinnoista.