Mixed Doubles MM, Vierumäki 8. - 16.3.2008

Curlinglehden numero
Juttutyyppi
Kirjoittaja
Jermu Pöllänen
Liittyvät artikkelit

Ensimmäistä kertaa curlingin historiassa järjestetty Mixed Doubles -pelimuodon MM-kilpailujen järjestämisvastuu oli myönnetty Suomen urheiluopistolle Vierumäelle. Kisat järjestettiin yhtä aikaa Seniorien MM-kilpailujen kanssa viereisessä kaukalossa. Suomea kisoissa edusti lajin Suomen mestaruuden aiemmin keväällä voittanut Jussi Uusipaavalniemen ja Anne Malmin muodostama joukkue.

Sekalaiset sekajoukkueet

Eri maiden joukkueiden valintakriteerit olivat varsin moninaiset ja niin olivat joukkueiden kokoonpanotkin. Esimerkiksi Espanjan joukkueessa pelasivat 13-vuotias poika ja 15-vuotias tyttö. Skotlannin joukkueen muodostivat äiti ja poika, Norjalla isä ja tytär. Norjalaisittain totuttuun tapaan joukkue ei ollut maansa mestaruuden voittanut kaksikko, vaan edustustehtävään erikseen nimetty joukkue. Kanadan joukkue koostui sekajoukkueiden mestaruuden voittaneen joukkueen puolikkaasta, kun kansallisia mestaruuskilpailuja ei Mixed Doubles -pelimuodossa järjestetty vielä lainkaan.

Huomattavaa arvokisakokemusta omaavat Suomen pelaajat saivat allekirjoittaneelta nimellistä apua kivisarjojen merkitsemisessä turnauksen alussa, kun sattui olemaan viikolla sopivasti vapaata aikaa. Turnauksen avausottelussa Suomea vastaan asettui Uuden-Seelannin joukkue, jossa pelasivat Torinon olympialaisissa Uuden-Seelannin miesten joukkuetta kipparoinut Sean Becker siskoineen. Tärkeä avausvoitto siivitti Suomen joukkueen sellaiseen lentoon, jota monet tuskin osasivat odottaa. Alkusarjan jälkeen voittosarakkeessa komeili kuutonen ja tappiollisesti päättyi ainoastaan Sveitsiä vastaan pelattu ottelu. Tässä vaiheessa oli selvää myös, että tässä pelimuodossa neljän tai viidenkään pisteen johto ei vielä merkinnyt ottelun voittoa. Sveitsin joukkue mm. tylytti Walesia keskinäisessä ottelussa nappaamalla kuuden pisteen pään, ja teki sen peräti kahdesti.

Jatkopelien taikaa

Alkusarjoista jatkoon menivät lohkon kaksi parasta joukkuetta, joten Suomen lohkosta jatkopeleihin etenivät puhtaalla pelillä pelannut Sveitsi ja yhden ottelun hävinnyt Suomi. Toisessa lohkossa Ruotsi, Unkari ja Kanada olivat alkusarjan jälkeen tasapisteissä, ja kun Ruotsin joukkueella oli parhaat T-pisteet, se meni jatkoon lohkovoittajana. Kanadan ja Unkarin välillä järjestettiin Tie-Break ottelu, jossa Kanada osoittautui etevämmäksi. Lohkovoittajat etenivät turnauksessa suoraan välieriin ja paras alkusarjan toiseksi sijoittunut joukkue selvitettiin karsintaotteluilla. Suomen joukkueen T-pisteet olivat parhaat toiseksi sijoittuneiden joukkueiden kesken, joten ensimmäisessä ottelussa Kanada kohtasi Tsekin joukkueen. Voitokkaan ottelun jälkeen Kanadan joukkue asettui Suomea vastaan pelaamaan välieräpaikasta. Suomen joukkueessa kova puolivälierävastus herätti pientä levottomuutta, mutta asia käännettiin positiiviseksi toteamalla, että jos arvokisoissa halusi mestariksi, tulisi Kanada peitota ainakin yhdessä ottelussa - muutoin sitä ei laskettaisi mestaruudeksi. Varsin hyvätasoisen puolivälieräottelun Suomi hoiti ratkaisuhetkiä myöden lopulta mallikkaasti ja välieräpaikka irtosi viimeisen pään komealla ryöstöllä lukemin 9-8. Turnauksen ensimmäiset todelliset voitontuuletukset kertoivat pelin tärkeydestä.

Välierässään Suomi kohtasi rakkaan länsinaapurin Ruotsin. Ottelun alku oli Suomen selvää hallintaa ja tauolle mentäessä Suomi oli karannut jo 5-0 johtoon. Pari päätä myöhemmin tilanne oli kuitenkin jo 5-3 ja ottelu jälleen käynnissä. Viimeiseen päähän lähdettäessä Suomen joukkue oli turvallisen tuntuisessa kolmen pisteen johdossa.

Kuten aiemmin tuli jo mainittua, niin tässä pelimuodossa tuo johto ei vielä merkinnyt automaattisesti ottelun voittoa. Pään loppua kohden Ruotsilla oli jo hyvä nippu kiviä pesässä, joskin valtaosin teelinjan takapuolella. Suomen viimeisellä kivellä oli edessä valinta, jossa houkutus lähteä poistamaan tuplaa Ruotsin pesäkivistä oli suuri jotta heidän viimeinen kivensä ei riittäisi enää ottelun voittoon. Tiukassa paikassa Suomen joukkue puntaroi tilannetta oikein pidemmän kaavan kautta ja lopulta päästiin yhteisymmärrykseen nojaheiton suorittamisesta. Jussin viimeisin kommentti on jäänyt elävänä mieleeni: "Paat sen määriksen tähän, niin me voitetaan tää peli..." Näin kävi ja Suomi matkasi finaaliin kohdatakseen Sveitsin, joka lähestulkoon "teurasti" Norjan omassa välierässään voittaen seitsemän pelatun pään jälkeen lukemin 11-2.

Kisojen huipennus - suomalaisfinaali

Finaaliottelu eteni tasaisissa merkeissä Sveitsin hienoisessa painostuksessa. Suomen joukkueen pelissä ei näkynyt hermostumisen merkkejä, mutta vastustajan pelatessa loistavaa peliä luisui ottelu lopulta Sveitsille, eikä viimeisen pään ryöstetty piste tuonut lohtua 4-5 päättyneeseen finaaliin. Mestarista ei lopulta ollut mitään epäselvyyttä, vai mitä sanotte siitä, että mestarijoukkue ei hävinnyt koko turnauksen aikana yhtäkään ottelua. Yhtä vakuuttavasti matkasivat hopeamitalit Suomeen, sillä joukkueemme hävisi ainoastaan kaksi ottelua, molemmat ylivoimaista mestarijoukkuetta vastaan.

Kaiken kaikkiaan Mixed Doubles MM-kilpailut olivat menestys. Järjestelyt olivat toimivat, olosuhteet loistavat ja joukkueet viihtyivät hyvin. Kisojen kolmantena päivänä Kansainvälisen olympiakomitean suomalaisedustaja Peter Tallberg kävi tutustumassa lajiin paikan päällä, onhan se ehdolla uudeksi olympialajiksi tulevaisuudessa. Lajin ideoinnissa on panostettu paljon sen yleisöystävällisyyteen että normaalia curlingottelua lyhyempään peliaikaan, mikä on tärkeää televisioinnin kannalta. Näiltä osin laji täyttää vaatimuksensa vähintäänkin kiitettävästi. Yhden ottelun valmentajan penkiltä seuranneena voin todeta, että peli on kyllä todella nopeatempoinen verrattuna perinteiseen pelimuotoon. Mielenkiintoista nähdä kuinka suosituksi tämä pelimuoto nousee ja innostuvatko lajin kovimmatkin nimet mukaan mestaruusjahtiin, jos olympiastatus lajille jossakin vaiheessa myönnetään.

Suomen joukkueen menestys turnauksessa oli loistava. Odotukset olivat toki korkealla ja mitaliottelutkin unelmana, mutta näinhän se on aina, kun arvokisoihin lähdetään. Se, miten kokenut joukkueemme taisteli turnauksen tiukimmissa paikoissa, ei jättänyt varmaankaan ketään kylmäksi - yleisökin eli hyvin mukana läpi koko turnausviikon ja hopea oli todellakin voitettu mitali!

Kommentit