Wannabe an Umpire?

Teksti: 
Tuire Autio
Juttutyyppi: 
Liittyvä artikkeli: 
Curlinglehden numero: 

Suomen curlingliitto järjesti halukkaille syyskuun puolivälissä mahdollisuuden kouluttautua kansainvälisestikin pätevöityneiksi curlingtuomareiksi. Kurssia vetämään oli saatu mies curlingtuomaroinnin huipulta, Vierumäen EM-kisoissa päätuomarina ensi kertaa Suomeen tutustunut skotti Leslie Ingram-Brown. Leslien apuna kurssin järjestyspuuhissa toimi itseoikeutetusti Suomen curlingin tuomaroinnista vastaava Kari Sundell.

Kurssille osallistui lopulta kaikkiaan seitsemän asialle vihkiytynyttä, joten tuomariaines maamme rajojen sisäpuolella moninkertaistui kertaheitolla. Seuraavassa erään kurssilaisen mietteitä viikonlopun annista sekä itsensä tuomarigurun haastattelu.

Haussa oli tällä kertaa henkilöitä, jotka olisivat puolueettomia ja vastuuntuntoisia työntekijöitä, ystävällisiä, sosiaalisia sekä yllättävissä tilanteissa itsenäisesti toimivia ongelmanratkaisijoita. Heillä tulisi olla tarkkaa havainnointikykyä, itsekuria sekä kykyä nopeaan päätöksentekoon tilanteessa kuin tilanteessa ja myös curlingin pelisäännöt pitäisi osata ulkoa, niin etu- kuin takaperinkin. And of course also in English, please! Henkilöinä heidän pitäisi olla lisäksi luotettavia, sekä äärimmäisen halukkaita vapaaehtoistyöhön ja tilastolliseen kirjanpitoon, HUOM! myös omalla vapaa-ajallaan. Eduiksi luettiin tällä kertaa myös äärimmäinen curlingtavaroiden tai -kivien keruuvimma ja mittausvälineiden kiillotusinto, monipuolinen kielitaito sekä Kit Bagin kantokyky.

Että löytyikö sellaisia henkilöitä?

Meitä oli lopulta seitsemän, kaksi naista ja viisi miestä, ahtautuneena kapean pöydän ääreen Myyrmäki-hallin taktiikkahuoneessa yhdessä jääkiekkovarusteiden kanssa. Kokoustaululle oli kirjoitettu jääkiekon pelitaktiikkaa, jossa pylväsdiagrammi-esitys totesi lajissa menestymisen olevan kiinni juuri halun ja tahdon voimasta. Mahtoikohan pylvään loppuosa koostua mahdollisesti sitten verestä, hiestä ja tuskasta, kun muuta ei esityksen laatija ollut asiasta enää maininnut. Periaatteessa ne samat sanat - halu ja tahto - olivat kelvollisia tähän curling-tuomarinkin virkaan pyrkimisessä, tosin kurssin kuluessa useampi henkilö totesi tulleensa paikalle lähinnä nyt ensin vain tutustuakseen asiaan tai jopa jonkun muun kehotuksesta.

Suoraan lentokentältä Myyrmäkeen saapuivat viimein myös kurssin päävetäjä päätuomari Leslie Ingram-Brown Skotlannista (WCF) sekä kurssin toisena vetäjänä toiminut Kari Sundell (SCL). Leslie ,alias "Stone Mad", ei juuri aikaillut alkuseremonioiden eikä esittelyjen suhteen, vaan otti tilanteen heti haltuunsa, kuten päätuomarin kuuluukin. Jos kuuluisa englantilainen lause kuuluu, että "In Rome do as the Romans do", niin skotlantilainen versio käännetäänkin että skotti on aina skotti, oli sitten kotona tai kylässä. Siitä lähtien kun Leslie laittoi ensimmäiset curlingsäännöt piirtoheittimelle, alkoi kuulua yhtäjaksoinen terävää ärrää korostava skotlantilaismurteinen englanti, jota tahditti koko perjantai-illan viereisen pukuhuoneen pingispallojen kopse ja nauhurista kuuluva tauoton hevi- ja rap-painotteinen Top10 -lista. Kärsivällisyys on tärkeä hyve tuomarintehtävissä, ainakin sellaista skotti tuntui meille viestittävän, koska naapurista tuleva musiikkitulva tuntui häiritsevän kurssilla olevia kuulijoita huomattavasti enemmän kuin kurssin vetäjää. ... MUTTA..... palataanpa lopulta takaisin curlingin kilpailu- ja pelisääntöihin.

Did we learn anything?

Jos itse olin ajatellut tuomarintehtäviä helpoiksi, niin ne osoittautuivatkin melko vaativiksi ja jopa työteliäiksi työstää. Curlingin sääntökirja saattaa ensi kädessä tuntua helpolta palalta purtavaksi kenelle pelaajalle tahansa, mutta todellisuudessa pelitilanteisiin liittyy lukuisa määrä erilaisia ja kimuranttejakin tilanteita, joiden ratkaisemiseksi sovelletaan tai tulkitaan yhtä tai useampaa sääntöä samanaikaisesti sääntökirjaa vääntäen ylös sekä alaspäin ja jopa välillä väärinpäin. Vaikka tentissä saa käyttää sääntökirjaa apuna, niin siitä huolimatta Leslien mukaan vain pieni prosenttimäärä kykenee läpäisemään tentin virheittä, oli äidinkieli sitten englanti tai ei. Tuomareilta vaaditaankin työssään tarkkaa pelisilmää ja samalla myös oppien kartuttamista. Yksi kurssi ei tee kenestäkään vielä minkäänlaista tuomaria, vaan se on vasta alkupääoma, jota alat kartuttaa ja josta siirryt ajan kuluessa tehtyjen tilastotyömäärien perusteella tasolta toiselle. Ja ylentämisen suorittaa aina päätuomari, jos ylipäätään sitten edes koskaan ylentää.

Milloin tuomariksi kannattaa ryhtyä?

Jos curlingin pelaaminen, kilpaileminen tai harjaus ei jaksa enää oikein innostaa. Ja jos tunnet vetoa seisoma- tai istumatyöhön, ja sinulla on jo palkan antava ammatti, joka samalla joustaa. Myös kylmänkestävyyttä vaaditaan, koska tuomari tai vapaaehtoistyöläinen seisoo ja istuu kylmässä, jolloin varpaita sekä kroppaa alkaa palella helposti. Katse ei kylmyydessäkään saa herpaantua pois pelin tai hog-linjan tarkkailusta. Ja seurapiirirakko tietenkin on todella suotava ominaispiirre, sillä jos hätäaputoimisto kutsuu, luotettava tuuraaja (eikä aivan kuka tahansa) on löydyttävä siksi aikaa paikalle.

Millaisia tuomareita sitten on olemassa? Tuomareita on viisi erilaista ryhmää, ylimpänä on aina kilpailun päätuomari (Chief Umpire), jonka jälkeen tulevat häntä avustavat päätuomarit (Assistant Chief Umpires), jäätuomarit (Umpires), pelilinjatuomarit (Hog- Line Umpires) ja päätytuomarit (End-Ice Umpires). Jokaisella on omat heille määrätyt työtehtävät, -paikat sekä täytettävät lomakkeet.

Ai että mikä olikaan se mainitsemani KIT BAG? No se on tietenkin ihmebagi eli eräänlainen moderni sampo, jollaisen jokainen tuomari omistaa, jotta joukkueet pysyisivät VERY HAPPY juu nääs, koska tuomarithan ovat vain ja ainoastaan joukkueita varten. Kit Bagistä joukkueet voivat onkia tarvittavia vempaimia sekä kaikenlaista tilpehööriä maan ja taivaan väliltä, kuten ruuvien kiristäjiä, ruuvimeisseleitä, pihtejä, huonekaluvahaa, säämisköjä, hiomakiviä, kynsileikkureita, sinitarraa, linssienpuhdistajia, kiikareita, teippejä, mittoja, linkkuveitsiä, laastareita, yms., tässä nyt muutamia vain mainitakseni. Kaikkia tarvitaan ja on tarvittu. Sarjaa pelaaville joukkueille näin ollen tiedoksi; Kari Sundell omistaa kuulemma vain jonkinlaisen muokatumman bagi-version. Kyselkää Karilta, mitä kaikkea hänen bagistään voikaan onkia!! Lovely, isn't it!