Lyhyesti meiltä ja maailmalta

Teksti: 
Perttu Piilo, Tommi Häti, Katja Pihlainen
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 
Lyhyitä uutisia meiltä ja maailmalta.

Oslo Cupin voitot Norjaan ja Ruotsiin

Pohjoismaisen curlingkauden perinteisesti aloittaneen Oslo Cupin voitto meni tänä vuonna miesten puolella isäntämaahan ja naisten puolella naapuriin. Kotihallissaan pelanneelle Pål Trulsenin joukkueelle viikonloppu oli tuottoisa. Perjantaina joukkue pelasi skinisäännöillä Peja Lindholmin ruotsalaisjoukkuetta vastaan ja voitti myös tuon ottelun. Sunnuntaina varmistuneen Oslo Cupin voiton jälkeen Trulsen joukkoineen lähti kotiin yhteensä 104 000 Norjan kruunua rikkaampana.

Naisten puolella voiton vei ruotsalainen Anette Norbergin kipparoima Euroopanmestarijoukkue. He kaatoivat finaalissa tanskalaisen Dupontin joukkueen. Turnauksessa oli mukana yhteensä 20 mies-ja 16 naisjoukkuetta. Tällä kertaa mukana ei ollut yhtään suomalaista.

Glenn Howard teki sponsorisopimuksen kondomifirman kanssa

Kanadassa on curlingjoukkueen tunnetusti helpompi saada sponsorisopimuksia kuin Euroopassa. Erikoisena yhteistyönä voidaan silti pitää Glenn Howardin joukkueen ja Trojan-kondomien solmimaa sponsorisopimusta. Howard itsekin sanoo, ettei täysin näe yhteyttä curlingin ja kondomien myynnin välillä, mutta on luonnollisesti tyytyväinen sopimukseen. Joukkue sanoo olevansa valmistautunut kuittailuihin muiden joukkueiden taholta. Howard sanoo kuitenkin, että mieluummin hän mainostaa kondomeja kuin erektiohäiriölääkettä. Tällä hän viittaa tietenkin Viagraan, jota mainostetaan monissa kanadalaisissa jäähalleissa. Glenn on voittanut Kanadan mestaruuden vuosina 1987 ja 1993 yhdessä veljensä Russ Howardin kanssa.

Continental Cup joukkueet valittu

Euroopan ja Pohjois-Amerikan välinen Continental Cup pelataan taas marraskuussa. Joukkueet valittiin jo hyvissä ajoin kesällä. Aikaisemminkin turnauksessa pelanneita eurooppalaisia edustavat Peja Lindholmin, Anette Norbergin ja Dordi Nordbyn joukkueet. Uutena kokemuksena pelaaman pääsevät Sebastian Stockin, David Murdochin ja Luzia Ebnötherin joukkueet. Myös Pohjois-Amerikan joukkueesta löytyy tasan saman verran kokemusta ja ensikertalaisuutta. Miehissä aikaisemminkin edustaneet Randy Ferbey ja Mark Dacey saavat seurakseen Jason Larwayn joukkueen USAsta. Naisten puolella kokemusta edustaa Colleen Jones joukkueineen ja uusi kokemus on edessä Marie-France Larouchen ja Patti Lankin joukkueilla.

Kanadassa paljon puhetta curlingin televisioinneista

Kanadan curlingliitto ilmoitti heinäkuussa tehneensä CBC Sports - kanavan kanssa vuoteen 2008 kestävän televisiointisopimuksen. Niin kuin asiaan kuuluu ovat curlingfanit nostaneet aktiivisesti esille sopimuksen hyviä ja huonoja puolia. Varmaa on se, että curling näkyy ja kuuluu kanadalaisten televisiossa. Sopimuksessa todetaan, että CBC lähettää vuosittain 122,5 tuntia suoraa lähetystä tärkeimmistä turnauksista mukaan lukien MMkisat sekä miesten ja naisten Kanadan mestaruusturnaukset Brierin ja Scott Tournament of Heartsin.

Valituksia curlingfanien keskuudessa on herättänyt lähinnä se, että arvokisojen iltaottelut eivät näy yleisessä verkossa vaan jälkilähetyksinä erillisellä maksullisella kanavalla. Aikaisemmin lähetyksistä vastannut TSN on lähettänyt ottelut suorana vuorokaudenajasta riippumatta.

Syksyn ensimmäiset alkeiskurssit menestys Oulunkylässä

Syksyn ensimmäiset alkeiskurssit järjestettiin Oulunkylän curlinghallilla 9.-10.10.2004 Oulunkylän curlinghallin, Suomen curlingliiton, Helsingin yliopiston curlaajien ja Eläintarhan curlingklubin yhteistyönä. Kaksipäiväiselle kurssille osallistui kaikkiaan 43 henkeä, joista valtaosa tuntui halukkaalta aloittamaan aktiivisen curlingharrastuksen heti kurssin jälkeen! Innostus oli järjestäjille itselleenkin positiivinen yllätys. Tuntuu että olympialaisten myötä syntynyt innostus elää edelleen vahvana.

Maalaa maailmasi

Lajin harrastajilta tuskin on jäänyt huomaamatta Tikkurilan laaja curling-aiheinen mainoskampanja. Syksyn mittaan televisiossa ja printissä on tavattu nuorekkaan rento kaveri, joka on sisustanut kotiaan persoonallisesti curling-jäästä tutuilla rinkuloilla.

 

Ajatus curlingista sai alkunsa mainostoimisto Locomotiv Helsingin ideapalaverissa. "Mietinnän alla oli Maalaa maailmasi -teeman jatkaminen ja eräälle tiimimme jäsenelle tuli mieleen curlingista tutut jäämerkinnät", muistelee suunnittelijana Locomotiven projektiryhmässä toiminut Piko Viitanen. Idea sai varauksettoman kannatuksen niin mainostoimiston kuin Tikkurilankin päässä.

Tikkurilan mainospäällikkö Pekka Liikkanen kertoo, että kampanja on suunnattu etupäässä nuorille, mutta myös yleensä sisutuksesta kiinnostuneille. "Yritämme innostaa ihmisiä maalaamaan ja toteuttamaan ideoitaan edullisesti. Curling herättää positiivisia fiiliksiä, on lajina vielä tuore ja tukee näin osaltaan hyvin kampanjan tavoitteita", Liikkanen täsmentää.

Ruotsalainen Leif Öhman teki jäänteko-oppaan

Maailman curlingliitto on julkaissut Leif Öhmanin ja John Minaarin tekemän curlingjään teko-oppaan. Teoksen nimi on "Curling Ice Explained". Kirjassa käsitellään laajasti jään merkitystä koko pelin kannalta ja painotetaan erityisesti oikeanlaisen veden merkitystä. Jäänteon erilaisuutta varsinaisen curlinghallin ja jäähallin välillä kuvataan myös. Erilaisten hallien olosuhteet otetaan huomioon ja lopuksi tietysti kerrotaan kuinka jäästä päästään eroon kauden päätyttyä. Leif Öhman teki jäät muun muassa Salt Lake Cityn olympialaisiin ja luulenpa että takataskuun jäi vielä muutamia kikkoja joita ei kannata kaikelle kansalle paljastaa.

Suomen curlingliitto valitsi uuden hallituksen

Suomen Curlingliitto valitsi lauantaina 2.10.2004 pidetyssä vuosikokouksessa hallituksen vuodelle 2005. Puheenjohtajana jatkaa Olli Rissanen Vantaalta ja varapuheenjohtajana Riikka Louhivuori Helsingistä. Uusina jäseninä hallitukseen valittiin Katja Kiiskinen Hyvinkäältä, Tuire Autio Helsingistä, Kari Kokkonen Helsingistä ja Timo Tapaninen Rovaniemeltä. Vanhana hallituksen jäsenenä jatkaa Mika Malinen Joensuusta.

Harjaatko kaikki esteet lapsesi elämän polulta?

Oletko curling-äiti vai curling-isä? Mukava termi! "Curling-vanhempi"! Tanskalainen lapsipsykologi Bent Hougaard on lanseerannut sanan "Curling-vanhemmat". Hänen uusi kirjansa on juuri käännetty ruotsiksi nimellä "Curlingförälder och servicebarn - en handbok i barnuppfostran". Kirjassaan hän opastaa vuosikymmenten kokemuksella vanhempia heidän vaikealla kasvatustiellään lapsiensa kanssa. Kirjassa myös paljastui, ettei ihastelemani termi "curling-vanhempi" lopulta tarkoittanutkaan mitään hyvää! Tiesittekö, että Tanskassa kaikista 6 - 8 vuotiaista lapsista joka neljäs lähetetään koulupsykologille? Olisikohan Suomessa edes suhteessa niin paljon koulupsykologeja? Bent Hougaard - Curlingförälder och servicebarn - en handbok i barnuppfostran, Bokförlaget Prisma, Stockholm, 2004.