2010-01

Curlinglehti 1/2010

Kansikuva: 
 • Pääkirjoitus: Mitä jäi käteen?
 • Suomi juniorien MM-kisoihin
 • Meiltä ja maailmalta
 • Uuden Vuoden toiveet
 • Vancouverin kuulumisia
 • Torinon huumaa
 • Skottien treenileiri
 • Curling olympialaisissa
 • Tieto & Taito: Heittääkö vai eikö heitä?
 • Suomen pojat MM-kilpailuihin
 • Top-10 curlingteot
 • Missä hän on nyt?
 • M

Heittovalinta-analyysiä: Heittääkö vai eikö heitä?

Kannattaisiko heittää viimeisellään määris reunan kautta, josta ei tiedetä luistoa vai houkuttelevan näköinen poisto parin suojakiven ahtaasta välistä. Vai tyydytäänkö peräti riskittömästi häviämään johtoasemassa tämä pää yhdellä, heittämällä avoin poisto tutusta kohdasta, jossa eivät nousut eivätkä luistot yllätä. Tutun kuuloista aprikointia vai mitä? Toni Sepperi syventyy tässä artikkelissa analysoimaan heittovalintojen haasteita.

20 v. sitten - Ensimmäistä kertaa Suomen pojat selvittivät tiensä MM-kisoihin ja maahamme rantautuivat ensi kerran kellotusopit

Suomalaisessa curlingissa oli junioripuolella varsin vilkasta 80- ja 90-lukujen taitteessa ja siinä porukassa pelasi mukana neljä tulevaa aikuisten arvokisamitalistia. Valtikkaa noiden joukkueiden kesken heilutteli kuitenkin vakaasti Pasi Länsiluodon kipparoima joukkue, jossa pelasivat lisäksi Tomi Rantamäki, Jussi Heinonsalo ja Eero Kupila.

Kausteen perheen sydämet sykkivät curlingille

Kausteen perhejoukkue voitti Vierumäellä helmikuussa sekajoukkueiden SM-pronssia. Näiden kisojen jälkeen perhe on saalistanut yhteensä 44 SM-mitalia. Kotimaan kilpajäiden lisäksi kaikilla perheenjäsenillä on kokemusta myös edustustehtävistä maamme rajojen ulkopuolella.

Kausteet ovat helposti eniten SM-mitaleita kahminut perhe. Perheeseen kuuluvat isä Timo, äiti Kirsti sekä lapset Aku, Okko ja Oona. Eivätkä curling-Kausteet tähän lopu, jäällä saattaa törmätä myös Timon pikkuveljeen Petriin ja isosiskoon Tuula Merentiehen.

Miten syöt, siten pelaat

Miten curlingturnauksen aikana kannattaa syödä?  Maajoukkueemme saivat viime hetken evästykset ennen EM-kisoja.  Arvostettu ravitsemustieteilijä,  lääket. ja kir. tri Pertti Lähteenmäki antoi ohjeet kisamatkalle.

Matti Orrainen – missä hän on nyt?

Matti Orrainen on joillekin nykypelaajille ehkä tuntemattomampi kasvo, mutta hänellä on vahva merkitys suomalaisen curlingin historiassa. Nykyistä puheenjohtajaa edeltävän ajan liiton nokkamiehenä hän oli vaikuttamassa lajimme nousuun koko 90-luvun ajan. 

TOP 10 curlingteot

Suomen curlingkulttuurin nuoresta historiasta on löydettävissä avainkohtia, joilla on ollut suuri vaikutus curlingin nykytilaan Suomessa. 

Tähän artikkeliin on koottu suomalaisen curlingin merkittävät ja kauaskantoisimmat teot tai tapahtumat. Ponnistelua, intoa ja paneutumista vaatineita tekoja, jotka ovat vieneet Suomen curlingia eteenpäin. Tämä lista ei todellakaan ole kattava, on myös paljon muita tekoja tai saavutuksia, jotka ovat vieneet jonkun henkilön, ryhmän, seuran tai liiton asiaa eteenpäin. Kukin edustusjoukkue on vuorollaan panostanut harjoitteluun ja matkustamiseen, liiton hallituksen jäsenet ovat tehneet hyvää työtä ja seuroissa on ponnisteltu peliolosuhteiden ja junioritoiminnan kehittämiseksi.

Next Generation?

Kun Iiro Sippolan johdolla pojat voittavat MM-karsinnat ja Tiina Kölhin nuori naisjoukkue korjaa potin Baltic Cupissa, niin voitaneen puhua jostakin poikkeuksellisesta maamme curling-rintamalla.

European Junior Curling Challenge 2010: Suomen pojat junioreiden MM-kilpailuihin

Tammikuun alussa Prahassa pelatussa karsintaturnauksessa Suomen pojat nappasivat voiton kotiin. Turnausvoitollaan Iiro Sipolan joukkue ansaitsi paikan junioreiden MM-mittelöihin. Edellisen kerran Suomi oli edustettuna vuonna 2003.

Curling olympialaisissa kautta aikain

Monelle penkkiurheilijalle saattaa tulla yllätyksenä että curling oli mukana jo ensimmäisissä virallisissa talviolympialaisissa vuonna 1924. Curlinglehti kollasi lajin taipaleen olympialaisissa.

Yhdistele sisältöä