2009-01

Curlinglehti 1/2009

Kansikuva: 
  • Pääkirjoitus: Osacrtunnelmissa
  • Historiallinen SM-sarja
  • Mixed Doubles SM
  • Ulkojään taikaa
  • Kiinalainen juttu
  • Baltic Cup
  • EJCC
  • SM-sarja 2008-2009
  • Tieto & Taito: Curling jäähallissa

Lehti on luettavissa myös webbiartikkeleina.

Mestaruus tuli pyytämättä ja yllättäen

Näin tapahtui myös vuonna 1992. Joukkueemme oli hajonnut pari viikkoa ennen SM-kisoja. Kaikkien yllätykseksi voitimme kisat. Finaalin aikana ymmärsin, että voitamme ja ehdin miettiä, mitä sanon paikallislehden toimittajalle. "Voittomme salaisuus oli tasapainoinen ruokavalio ja onnistunut peruskuntokausi". Tuo vitsi päätyi lehden sivulle.

SM-sarja 2008-2009

Taistelu Suomen mestaruudesta on tauonnut ja uudet mestarit ovat jälleen selvillä. Tällä kertaa mestarit olivat todellakin uusia, sillä sekä naisten mestaruuden voittanut Ellen Vogtin joukkue että miesten mestaruuden voittanut Tomi Rantamäen joukkue juhlivat ensimmäistä mestaruuttaan.

EJCC 2009

Kuten perinteisiin kuuluu, matka lähti liikkeelle hieman takkuillen, kun pelaajia jouduttiin keräilemään ympäri Suomea - Lapista Helsinkiin. Kisat pelattiin tänä vuonna vuorotteluperiaatteella Tanskan Tårnbyn 5-rataisessa curlinghallissa. Puitteet olivat hyvät ja jääntekijä Mark Callanin ansiosta jäissäkään ei paljon valittamista löytynyt. Odotukset olivat entistä korkeammalla huomattuamme että Daily Grill, hygieniamääräyksiä uhmaava vakiopaikkamme, oli vaihtunut maukkaaksi pizzeriaksi.

Baltic Cup 2009

Neljättä kertaa järjestetty Itämeren rannikkomaiden keskinäinen voimainkoitos Baltic Cup järjestettiin tällä kertaa tammikuun alussa Helsingissä, Oulunkylän curlinghallissa. Turnaukseen oli kutsuttu kaksi joukkuetta miesten ja naisten sarjaan kustakin jäsenmaasta (Latvia, Viro, Suomi, Puola, Venäjä, Liettua, Saksa, Ruotsi ja Tanska). Alkuun ilmoittautuneista ikävä kyllä Puolan toiset joukkueet peruivat osallistumisensa, mutta silti turnaukseen saatiin osallistujia yhteensä 10 miesten ja 9 naisten joukkueen verran. Saksalaiset, tanskalaiset ja ruotsalaiset joukkueet loistivat jälleen poissaolollaan, mutta lienee vain ajan kysymys milloin näemme osallistujia turnauksessa myös näistä maista.

Kiinalainen juttu eli Harbinin talviuniversiadit 2009

Curling oli lajina mukana nyt neljättä kertaa talviuniversiadien ohjelmassa ja tällä kertaa mukana oli myös ensimmäistä kertaa Suomen joukkue. Kisat järjestettiin koillis-Kiinassa, idyllisessä viiden miljoonan asukkaan kylässä nimeltä Harbin. Paikka kisoihin oli ansaittu hieman takaportin kautta, sillä kisoihin paikkoja jakavan Maailman curlingliiton rankingjärjestelmän mukaan Suomi majaili sijalla 14 ja kisoihin kelpuutettiin vain 10 maata. Lopulta muutaman poisjäännin ansiosta paikka saatiin Suomelle ja kisoihin lähti henkisesti hyvinkääläistynyt viisikko kipparinaan olympiamitalisti Jani Sullanmaa. Janin lisäksi joukkueeseen kuuluivat useita junioriedustuksia keränneet Jere Sullanmaa, Leo Mäkelä sekä Riku Harjula. Ensikertalaisena suomipaidan päälleen puki ykkösheittäjä Toni Sepperi.

Ulkojään taikaa – näytösottelu pyörätuolicurlingmaajoukkue vs. miesten curlingmaajoukkue

Pyörätuolicurlingmaajoukkue haastoi miesten curlingmaajoukkueen Rautatientorin näytösottelussa Paralympiapäivän tapahtumassa maaliskuun alussa. Joukkueet pelasivat rennon letkeän kolmen pään mittaisen ottelun loistavissa ulko-olosuhteissa. Suurimmalle osalle pelaajista ulkojäillä pelaaminen oli ensimmäinen kerta, muttei toivottavasti viimeinen.

Mixed Doubles SM, Vierumäki 6. - 8.2.2009

Mixed Doubles -pelimuodon Suomen mestaruudesta taisteltiin nyt toista kertaa ja pelipaikkana oli Suomen urheiluopisto Vierumäellä. Suurimpana ennakkosuosikkina kilpailuun lähti viime kevään MM-kisoissa historiallisesti hopeaa saavuttanut Jussi Uusipaavalniemi parinaan tällä kertaa Jaana Hämäläinen. Kilpaan osallistui tänä vuonna kaksitoista joukkuetta, joten osallistuvien joukkueiden lukumäärässä jäätiin edellisvuodesta kolmen joukkueen verran. Mestaruustaistossa ottelut olivat viimevuotiseen verrattuna tasaisempia kautta linjan, mutta turnauksen päätyttyä korkeimmalle korokkeelle kapusivat tutut nimet.

Historiallinen SM-sarja

Juuri päättynyt SM-sarja tarjosi niin pelaajille kuin lajia seuraavillekin monella tapaa hienoja ja myös historiallisia kokemuksia. Tomi Rantamäki pelasi joukkueensa viidentoista vuoden tauon jälkeen Suomen mestariksi - toki uudella joukkueella, mutta kuitenkin historiallisen "come backin" tehneenä. Ellen Vogtin joukkue saavutti ensimmäisen naisten Suomen mestaruutensa, puolustaen siten menestyksellisesti viime EM-kisoihin hieman yllättäen saamaansa edustuspaikkaa. Ja historiallinen yhteinen nimittäjä näille kahdelle mestarijoukkueelle oli aviopari Jermu Pöllänen ja Riikka Louhivuori - eipä taida curlingmaailmasta montaa vastaavaa tapausta löytyä! Erityisen iloinen olen myös siitä, että ykkösdivisioonan voitti vielä juniori-ikäinen Joonas Hellevaaran joukkue, joka siten nousi ensi kaudeksi mestaruussarjaan. Näillä pojilla on potentiaalia vaikka mihin, jos vain riittää motivaatiota ja mahdollisuuksia harjoitella entistä enemmän osaavan valmennuksen alaisena! Onnittelut kaikille mitalisteille ja muillekin menestyjille, olitte mukana tekemässä suomalaista curlinghistoriaa!!

Oscartunnelmissa

Kaikki hyvä loppuu aikanaan, sanotaan. Hyvästä en niinkään tiedä, mutta nyt on tullut aika allekirjoittaneen astua sivuun Suomen curlinglehden päätoimittajan pallilta ja antaa tilaa tuoreemmille voimille. Kuluva kausi on ollut äärimmäisen raskas, kun työkiireiden ja kotiaskareiden lomassa olen yrittänyt saada lehteä toimitettua - tuleva kausi on curlingin suhteen vieläkin työntäyteisempi. Ajan puutteessa on tullut oikaistua sieltä sun täältä ja uskon, että väistymiseni on jälleen suunta parempaan lehtemme kannalta.

Yhdistele sisältöä